„Énekeljetek az Úrnak!”
       - Ökumenikus hangverseny a Biblia éve alkalmából

     Budapest, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2008. szeptember 30. kedd 19:00 - 22:00

„Nagyon fontos ez a koncert. A Biblia Évében több helyen, sok városban rendeztek kiállításokat "A Biblia a művészetekben" címmel. A bibliakiállítások is magukban foglalnak gyönyörű művészi alkotásokat. Ezen a koncerten pedig a zenében, a zene nyelvén szólal meg a Szentírás. Nagyon fontos, hogy a mai emberben tudatosodjék, hogy milyen fontos része a Szentírás az európai kultúrának. És az, aki nem ismeri a Szentírást, meg sem értheti a korábbi korok művészeti alkotásait, akár az irodalomban, akár a képzőművészetben, akár a zenében. Tudjuk, hogy azok a muzsikusok, akik a keleti országokban zenét tanítanak, milyen nehezen tudják átadni hallgatóiknak ezeknek az alkotásoknak a gondalatvilágát, szellemét, mennyire hiányzik náluk a Szentírás ismerete. Tanítás közben mindig kultúrtörténeti előadást is kell tartaniuk a tanulóknak, hogy közel tudjanak jutni a zeneművekhez.

Nagyon szerencsés ennek a koncertnek az összeállítása. Három zenei korszakot ölel fel: a barokk korszakot, amely az egyházi zene szempontjából talán a leggazdagabb, ezt Bach képviseli, azután következik a romantika, Mendelssohnnal, és a 20. század Honeggerrel. Tudjuk, hogy mind Bachnak, mind Mendelssohnak az életében milyen fontos szerepet játszott a vallásosság, nem véletlen, hogy mindkettőjüknél, különösen Bachnál nagyon sok vallásos témájú művel találkozunk. De Mendelssohnak is sok bibliai tárgyú, bár kevésbé játszott műve van, sok zsoltárt megzenésített. Honnegger életében pedig új korszakot jelentett, amikor megismerkedett Paul Claudellel, és közös műalkotásokat hoztak létre, többek között olyan nagyon ismert és híres közös művük van, mint a "Jean d'Arc a máglyán". Nagy hatással volt Honeggerre Claudelnek a mély, misztikus vallásossága.” (Vágvölgyi Éva)

J. S. Bach: Magnificat, BWV 243

Közreműködött: Zádori Mária, Gémes Katalin – szoprán, Schöck Atala – alt, Megyesi Zoltán – tenor, Cser Péter – basszus, Dobozy Borbála – csembaló, Lutheránia Énekkar, Budapesti Vonósok
Vezényelt: Kamp Salamon. **

Mendelssohn-Bartholdy: 42. zsoltár

Közreműködött: Borsos Edith – szoprán, Debreceni Kollégiumi Kántus, Psalterium Hungaricum Énekkar, a Károli Gáspár Református Egyetem Soli Deo Gloria Énekkara (karigazgatók: Arany János és Hargita Péter), Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Vezényelt: Berkesi Sándor.**

Az ökumenikus hangverseny szünetében kérdezem Gabikát, Semjén Zsolt feleségét: Hogy tetszik eddig ez a hangverseny? – Személyesen is elfogult vagyok – válaszolja –, muzsikusként különösen. Sokat jelent számomra a zene önmagában is, és még inkább, ha szakrális zenéről van szó. Azt gondolom, hogy ezek a zenék nem születhettek volna meg Isten sugallata nélkül. Amikor tanítok, a gyerekeknek egy Mozart-Requiemről nem tudok csak zenészként beszélni. Azt gondolom, hogy Mozart élt olyan életet, amilyet élt, de a Requiem nem születhetett volna meg, ha Isten személyesen nem súgja a fülébe. Azt gondolom, hogy az itt hallható Mendelssohn művek bármelyikére igaz ez. A Bach-Magnifikátban egyértelműen tapintható Isten jelenléte, és az összes Bach-zenében is. A Magnifikátban különösen is. Karácsonykor mindig megszólal nálunk otthon. Mendelssohn pedig a romantikával fűszerezve világosan kifejezi, hogy a hit számára is mit jelentett.

A zenekarok, kórusok, szólisták teljesítményéről tudna valamit mondani?– Csak gratulálni tudok nekik. Sok személyes ismerősöm is van közöttük még zeneakadémista koromból, akár a Gémes Kati, akár Frank Salamon, akár a most felcsendülő Mendelssohn-művek karigazgatója, Arany János – ő előttem végzett – és Hargita Péter. Ők mind körülöttem, előttem vagy fölöttem jártak, ezért személyesen is nagy élmény volt őket látni, hallani. Azt gondolom, hogy fantasztikusan szól mindez ebben a hangversenyteremben, nagyon felkészült énekkarok és zenekarok, csak gratulálni tudok a teljesítményükhöz és a kiválasztáshoz is!

Honegger: Dávid király – szimfonikus zsoltár három részben

Közreműködött : Borsos Edith – szoprán, Schöck Atala – alt, Megyesi Zoltán – tenor, Bánffy György – narrátor, Juhász Róza – endori boszorkány, Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus
Vezényelt: Záborszky Kálmán.**   A hangtechnika...

A Bibliában számtalan helyen történik említés muzsikáról, zenéről, táncról. Mert az Istennel való kapcsolat emelkedetté teszi az ember lelkét. Amikor Istennek hálát ad, vele közösségre lép, örömében-bánatában Istenhez szól, nem elég a puszta szó: énekelnie, zenélnie kell. A Szentírás legszebb személyes vallomásai, imái a zsoltárok, pszaltériumok, amelyeket „pszalláltak”, zeneszó kíséretében énekeltek az ószövetségi Templomban éppúgy, mint azóta a keresztény liturgiában. De ez az ének és zene régen is, ma is kilép a templom falai közül, és megszólal a hangversenytermekben, koncerteken. A Biblia máig ihleti a művészeket, és viszont: a művészek műveikkel a Biblia értékeit mutatják fel, közvetítik és hirdetik. Hangjuk eljut oda is, ahová nem hallatszik el a szószéken mondott prédikáció. Köszönjük a zeneszerzőknek, a zene- és énekkaroknak, a karmestereknek… Köszönjük, hogy közvetítik az örömhírt, hogy Isten szeret bennünket, és csak akkor lehetünk boldogok, ha mi is szeretjük egymást.

Köszönjük ezt a szép koncertet, a Biblia Évének egyik igen kiemelkedő rendezvényét. Köszönjük a művészeknek a csodálatos előadást. Köszönjük a magasrangú vendégeknek, hogy velünk ünnepeltek: a Köztársasági Elnök úrnak, Mádl Ferenc elnök úrnak és Dalma asszonynak, Lévai Anikónak, Harrach Péternek, az Országgyűlés alelnökének, a számos megjelent püspöknek és közéleti személynek.

Amikor a kánai menyegzőn elfogyott a bor, Jézus gondoskodott az ünnephez szükséges borról. Mert ő azt akarja, hogy ünnepeljünk, és segít bennünket, hogy ünnepelhessünk. Van okunk rá, mert ő eljött, és meggyőzött bennünket arról, hogy Isten a szeretet, és mi is képesek vagyunk a szeretetre. Erről szól a Biblia, ezt ünnepeljük a Biblia Évében, és ezt ünnepeltük ezen a csodálatos, ökumenikus hangversenyen is. (Tarjányi Béla)

Program >>>