VPA Hírporta  >>>    

Bibliai rögtönzések avagy a Biblia szubjektív szemmel

A Meglepetés Színház társulata szeretettel meghív
Bibliai rögtönzések avagy a Biblia szubjektív szemmel
 című interaktív előadására.


Ideje: 2008. július 13-án, délután 5 órakor
Helye: a Pilisszentiváni plébánia felső nagyterme.

A rögtönzők "életre keltik” a Bibliát a közönség kívánsága szerint.


Az izgalmas élmény minden korosztálynak ajánlott.
Az előadás ingyenes, de szívesen vesszük és megköszönjük színházunk támogatását.

Játékmesterek:
Molnár Ildikó, Nyáry Péter és Potzner Irén
www.meglepetesszinhaz.hu

VPA Hírporta hir@hirporta.hu

 

A Meglepetés Színház

 

Bibliai rögtönzések, avagy a Biblia szubjektiv szemmel.

A Meglepetés Színház interaktív, rögtönző, amatőr színház, amely 2002-ben alakult.

Az előadáson felkínáljuk a közönségnek, hogy bemelegítésül:
- Kedvenc bibliai alakjaiból választhat és megnézheti azok karakterét érzéseit vagy ambivalenciáját egy-egy élő szoborban;
- Bibliai személyek vagy egy személy és a hozzá tartozó tárgy rövid találkozását játszhatja el a társulat számukra a testbeszéd nyelvén, kevés szóval.
Azután arra kérjük a “Nagyérdeműt”, hogy elevenítsék fel kedves ó- és újszövetségi történeteiteket, mondják el ezzel kapcsolatos kéréseiket, kérdéseiket. Érdeklődhetnek egy bibliai történet szereplőinek elő- és utóélete iránt is, ami nincs leírva, de sugallja a Biblia. Kiválasztják a szereplőket és megnézik a színpadon a kért történeteket megelevenedve.

A társulat 22 fős jelenleg. Egy-egy előadáson legalább 8-10 fő lép színpadra. Próbáinkon play back- és színpadtechnikát, mozgást és hangképzést tanulunk. Tanuljuk a Bibliát és a történetek hátterét is, hogy jobban “életre kelthessük”.
Megalakulásunk óta többször szerepeltünk meghívásra különböző rendezvényeken az egész országban (Pszichodráma Kongresszus, Művészetterápiás Kongresszus, Nemzetközi Bibliadráma Találkozó, Művészetek Völgye, Városmisszió stb.), határon túli magyaroknál (Kolozsvár, Szamosújvár), és rendszeresen vannak előadásaink Budapesten.

 

 

 

Rögtönözzünk drámát!
avagy hogyan lehet a világ- és magyar irodalom nagy drámáit az improvizáció eszközével jobban megismerni?

 

A Meglepetés Színház nemcsak a bibliai történetek rögtönzését vállalja fel, hanem szeretné repertoárját kibővíteni és lehetőséget adni minden vállalkozó szellemű embernek, hogy kipróbálhassa magát a rögtönzés színpadán.
A világ- és magyar irodalom nagy drámáiból alakuló rögtönzés jó gyakorlat a társulatnak és nyitott műhelynek azok számára, akik ki szeretnék kipróbálni a színházi rögtönzést.
Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy rögtönözni mindenki tud, ha akar és nyitott rá. 3-4 napos tréningeinken sok új emberrel megismerkedtünk, akik ez idő alatt ragyogóan megtalálták helyüket az improvizációban. Valljuk, hogy a már ismerős drámai alkotás közelebb került hozzánk, “a miénk lett”! Nem veszett el a lényege, a “szelleme”. Mélyebben megismertük, tovább játszottuk, a modern felhangokat is kipróbáltuk.
Az előadáson a közönség kívánságára eljátszottuk saját szavainkkal a dráma fontos jeleneteit, a színpadon megemlített, de el nem játszott részeket. A közönség megalkothatta ott és akkor a modern darabot is, amit eljátszottunk nekik, kívánságuk szerint. Ők találták ki a történetet, és választották ki a szereplőket.
Az előadás és az azt megelőző tréning hatására gazdagabban ment haza szereplő és közönség egyaránt.
Eddig rögtönöztük a Don Carlost, Hamletet, Rómeo és Júliát, Tartuffe-öt, Versaille-i rögtönzést, Othello-t, Oidipusz királyt, Antigonét, Bánk bánt.

Kínáljuk a középiskoláknak:
- Osztályfőnöki vagy irodalom-történelem dupla órára bármely (kötelező vagy ajánlott) drámák improvizációs formáját, ahol a színház társulata bevonja a diákokat a rögtönzésbe is.
- Lehetőség van iskolai szinten is ünnepségeken, megemlékezéseken az improvizációs, dramatikus előadásra.

Kínáljuk az előadással egybekötött biblia és dráma tréninget közép- és felsőfokú képzésben résztvevőknek, felnőtteknek.

 

 

A társulat vezetője: Potzner Irén
06/20 477-9202; 201-3871;
potzner@meglepetesszinhaz.hu; www.meglepetesszinhaz.hu

Játékmesterek és vezetőtársak:
Molnár Ildikó, Nyáry Péter, Potzner Irén