Benedek pápa lesz a 'Biblia éjjel-nappal'
                 folyamatos szentírásolvasó olasz tévéműsor első szereplője

       Hírporta, július 4. 0:00

Október 5-én délután nyílik a római Jeruzsálemi Szent Kereszt bazilikában az a Biblia-olvasó ciklus, melyet a RAI olasz közszolgálati televízió szervez a most megnyílott szentpáli év keretében, egy időben a katolikus egyháznak az Isten Szaváról tartott püspöki szinódusa megnyitásával.


A RAI és a Vatikán a „Biblia éjjel-nappal” elnevezésű közös kezdeményezéséről szóló hírt csütörtökön jelentették be az olasz közszolgálati televízió sajtókonferenciáján. Október 5-én indul a vasárnaptól szombatig tartó hétnapos sorozat, melynek keretében megszakítás nélkül olvassák a Biblia ó- és újszövetségi könyveit.

A sajtókonferencián jelen volt Claudio Petrucelli, a RAI elnöke és Fabrizio Del Noce, a RAI UNO elnöke, Giuseppe de Carli, a RAI-Vatikán kapcsolatok felelőse, Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke. Claudio Cappon, a RAI vezérigazgatója a napokban éppen Budapesten folyó európai rádiós konferencián való részvétele miatt nem tudott megjelenni a sajtókonferencián. Federico Lombardi atya, a Vatikáni Rádió főigazgatója ugyancsak a budapesti konferencia résztvevője.

A RAI római sajtókonferenciáján elmondták, hogy a hét éjjel és hét nappal tartott bibliaolvasás szereplői mindenféle társadalmi réteget és vallást képviselnek: zsidó rabbik, bíborosok, szinódusi atyák, munkások, diákok, a rendészeti szervek alkalmazottai, sportolók, politikusok, művészek, idősgondozók, nehezen kezelhető fiatalok és katonák. A zsidó résztvevők természetesen a Szentírás ószövetségi részét olvassák fel - hangsúlyozták a sajtókonferencián.

A kezdeményezés sok szervezőt érint, hiszen a RAI UNO, az olasz közszolgálati televízió egyes csatornáján túl, a RAI neveléssel foglalkozó részlege és sok közszolgálati intézmény, köztük a római önkormányzat is részt vesz benne. A televíziós megjelenítést Gaetano Castelli szervezi, mégpedig kevés díszlettel, különös tekintettel a szakralitásra és Isten Szava központi szerepére.

A felolvasás helyszínét, a római Jeruzsálemi Szent Kereszt bazilika főhajója adja, melynek padlózatát ókeresztény kozmata berakású mozaik díszíti. A bazilikát a IV. században építtette Nagy Konstantin császár és anyja, Szent Ilona császárnő, aki személyesen utazott a Szentföldre, hogy Jézusnak az ott tisztelt ereklyéit Rómába vitesse. A Jeruzsálemi Szent Kereszt bazilika Jézus szenvedéseinek tárgyi emlékeit őrzi egy erre szentelt kápolnában.

A „Biblia éjjel-nappal” sorozat megnyitójára a szent Könyvet négy személy hozza: egy idős férfi, egy nő, egy fiú és egy kislány. A hétnapos közvetítés során 1200 olvasó váltja egymást, az egyes felolvasott részek négytől nyolc perces időtartamúak. A Biblia 73 könyvét megszakítás nélkül olvassák, kilencven perces egységekben, melyeket rövid zenei betétek választanak el egymástól. Ezek gondozásáért Marco Frisina atya és Leonardo de Amicis szakértők felelnek.

A rövid „szünetekben” zenekarok, kórusok és szólisták által megszólaltatott zeneművek „kommentálják” az éppen hallott bibliai szöveget. A Szentírás utolsó szavait Tarcisio Bertone bíboros államtitkár, míg a Teremtés könyvének első fejezetét a program megnyitásakor maga XVI. Benedek pápa olvassa.

Vatikáni Rádió / VPA Hírporta