Szeretetlavina a vörös iszap felett

Mód Miklós devecseri plébános atya köszönő és tájékoztató levele.

 

A 2 falu lakossága, magamat is beleértve ennyi szeretet még nem kapott, minden imát és felajánlást hálásan megköszönünk.

Hitelesség: Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatása abszolút hiteles. Korábban szinte min-den hírben voltak fals információk. Abszolút hiteles a Katolikus Karitasz, állandóan velem vannak. Segítenek a szervezésben kármentésben.

A katasztrófa 2 falut ért teljesen: Kolontárt és Devecsert. Kolontár, mivel közelebb van a tározóhoz, hirtelen kapta a Niagara szerű, özön iszapot ezért életem egyik legnagyobb fájdalmaként itt a csecsemőtől az aggastyánig történtek halálesetek, amit nehéz feldolgozni, eddig csak 4 halottat találtak meg.

A 34 éves fiú temetése (ez az első temetés) kedden lesz. Ő nem károsult, hanem pol-gárőrként terepjárójával életeket próbált menteni. Mivel a sárlavinában nem látta, hogy a hidat elsodorta az  ár, az iszapár elsodorta és szörnyet halt. Négy halottat találtak meg és  kettőt még keresnek. Tőletek elsősorban imát, misét, lelki bázist, lelki segítséget kérünk. Ez után szellemi segítséget, együtt gondolkodást a továbbiakról. Erről később részletesen, de ötleteket adni a kormánynak, hol lehetne télig egy új helyen lakótelepet felépíteni, vagy más ötlet. Többen soha többet nem fognak ide visszatelepülni.

Segélyezés: Legtöbbet jelent, akik személyesen ide tudtak jönni, szervezői és egyéb munkára.

Egy katasztrófa-védelmis atya és a katolikus karitasz veszprémi vezetősége velem van, nagyon kell.  Sok a tehetetlenség is a szerveknél. Pl. nekem kellet intézkedni, magam jártam el-ső nap mindkét helyen hangosbemondóval pl. hogy merjenek vizet inni, stb, egy kábel tv stáb letelepítésén tegnap fáradoztam, mert fontos a tájékoztatás stb.

Alapjaiban az országos szervek a helyükön vannak, de elsősorban a matéria szintjén. Pl. védelmi bizottsági üléseken, minden elhangzott élővilág, 1 disznó, egy marha és számtalan tyúk elhullott, de arról nem volt szó hogy emberi holtestek vannak az iszapban, ezt számon kértem, ezért szóváltásba kerültem a belügyminiszterrel. Csak ezután adták ki az elhunytak és a keresett személyek neveit. Innentől hitelesnek tűnik a tájékoztatatás. Sajnos a tegnapi napon egy újabb elhunytat találtak meg, így még kettőt keresnek. Imádkozzatok, hogy megtalálják, mert valóban vannak nehéz helyek, ahol nehéz a keresés.

Tudjátok, hogy ránk, az egyházközségre, több minden feladat jut:

- szállást adunk a katasztrófa védelmiseknek és károsultaknak mindkét helyen

- gyorsaságban szereztünk védőeszközöket, mellyel mindenben segítem a két önkormányzatot

- támasza vagyok a polgármestereknek

- első nap felállítattam az információs irodát

- mai napra képbe vagyok mindkét helyen a szervezettség szintjével és az adományok hely-színeivel és mennyiségével most például a tartós élelemből van hiány, vagyis szalámi és e-gyéb, amit a károsultak, segítők, reggelire, vacsorára ehetnek. Devecserben megoldott a déli meleg étel, folyamatosan harcolok azért, hogy éjjel is legyen a segítőknek meleg étel, Kolon-táron egy pesti ember jött le és az utcán, rőzsén, bográcsban főz az embereknek, de holnap hazamegy. Kolontáron nincs étterem és közösségi konyha. Holnaptól 24 órás ellátásra 200 főre rendeltem meleg ételt, melyet a katolikus karitasz fizet egy hétig.

Fülöp Ákos atya vállalja az információs szerepet, általánosabb kérdésekkel és információkért hozzá forduljatok, de mindenki személyesen is fordulhat hozzánk a devecserpleb@invitel.hu ezen folyamatos ügyelet lesz. 06 88 224-091 állandó napközi ügyelet 06 20 823-0596 (sokszor túlterhelt, sem hangpostát nem tudok hallgatni, sem visszahívni)

Adományok. Kérlek benneteket, hogy csak az alábbi szerveken keresztül támogassatok:

Magyar katolikus karitasz : Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00800007 számú bankszámlájára várják, a közlemény rovatban az „ISZAPÁR” megjegyzést kell feltüntetni.

Plébániánk számlaszámán a Raiffeisen Bank Róm. Kat. Plébánia Devecser 12084003-00103523-00100003 számlaszámra küldje el segély megjegyzéssel. És közvetlen a 2 polgármesteri hivatalt. Postautalványon: Devecseri Plébánia, 8460 Devecser, Petőfi tér 10.

Bátran kijelentem, hogy semmi betelefonálós és egyéb !!! segélyszervezeteket nem támogatnék.  Minden gyűjtést a helyi polgármester engedélyéhez kötnék, hiszen így vissza lehet élni a falu nevével, helyzetével. A szisztémával nem értek egyet: lehet 1 ft marad a cégnél és 99-et vagy fordítva. De szerintem, aki gyűjt az önzetlenül adja oda és ne fordítsa önnön cége fenntartására, gyarapítására. Nem részletezem, de már itt van a hitgyüli, az ökumenikus (!) szsz szolgálat (ők jók, de nem ismerem szisztémájukat) és rettegek, mikor jelenik meg a scientologi egyház (!) 15 lelkésszel.

Écsy Gáborral (karitasz) ma egyeztetek, hogy Bp.iek és -túliak nála gyűjtsenek.

Köszönünk minden együttérzést, segítséget:

Miklós atya